En inte så pjåkig plommonmarmelad

Jag måste säga att jag gillar september. I alla fall när den är så som den senaste veckan har varit med klar luft, värme och sol. Det kommer liksom som en glad överraskning just när man tror att sommaren är slut.

Dessutom verkar det ju vara en riktig frukt-höst. Jag har nog aldrig sett så mycket äpplen på vårt Aroma-träd som i år! Härligt om man har tid – stressigt om man inte har det. Eller så kan man ju slappna av mitt i allt, äta det man orkar och glädja fåglarna med resten… ;)

Just i år har jag dock bestämt mig för att försöka ta vara på så mycket som möjligt. Det skulle vara riktigt härligt att kunna bjuda på egen sylt, must och marmelad i vinter. Så i går satte jag igång med årets första kok. Det blev plommonmarmelad med en liten touch av citron. Den blev inte så pjåkig faktiskt. Möjligtvis fick den koka en stund för länge – några B&B-gäster kom och ville ha lite hjälp mitt i koket så jag tappade bort tiden – men smaken är det inget fel på.

Här är receptet om du är sugen på att koka lite du med. Jag använde syltsocker så det var lätt som en plätt!

ca 2 kg plommon (med kärnor)
Saften från 2 citroner
Skalet från 1 citron (i strimlor). Jag använder helst ekologiska citroner, speciellt när jag ska använda skalet också.
1,5 kg syltsocker

Istället för att kärna ur plommonen innan jag började valde jag att smälta dem i kastrullen i ca 30 minuter och sedan plocka upp kärnorna ur ”smeten”. På så vis förlorade jag inte så mycket fruktkött som jag skulle ha gjort om jag kärnat ur dem innan (kärnorna ville inte släppa så lätt från köttet). Om du också väljer att göra så – tänk på att räkna plommonen innan så att du vet hur många kärnor du ska fiska upp.

Ta av kastrullen från plattan. Blanda ner i sockret, citronsaft och citronskal. Låt koka i ca 10-15 minuter. Rör ibland så att sylten inte bränner vid. Du vet att den är klar när du kan hälla upp lite sylt på en kall tallrik och dra en sked genom smeten utan att den flyter ihop.

Låt svalna lite och rör om innan du häller upp sylten i väl rengjorda burkar. På så vis slipper du att all frukt flyter upp till ytan medan såsen hamnar under.

2 tankar om “En inte så pjåkig plommonmarmelad

  1. Pingback: Stora äppelplockardagen | Vaxholms Bed & Breakfast

  2. Pingback: Stammisar | Vaxholms Bed & Breakfast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s